Blog

Πάγκοι Κουζίνας από Χαλαζία

Οι χαλαζιακές επιφάνειες αποτελούνται κατά 95% από μάζα χαλαζία (quartzite) & 5% από ειδική πολυεστερική ρητίνη που ισχυροποιεί την επιφάνεια από χρωστικές ουσίες προσδίδοντας τους το τελικό χρώμα τους και βελτιώνοντας παράλληλα τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες τους.

Ο χαλαζίας κατασκευάζεται από την συμπίεση σε υψηλή θερμοκρασία και πίεση θραυσμάτων γρανίτη και ορυκτών ινών. Διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μπορεί να έχει την όψη φυσικού γρανίτη, μαρμάρου, μωσαϊκού ή πέτρας σε ματ ή γυαλιστερή, λεία ή ανάγλυφη εκδοχή, με αποτέλεσμα να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό με διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες.

Γιατί να επιλέξετε πάγκο κουζίνας από χαλαζία:

Ο πάγκος είναι ίσως το σημαντικότερο μέρος της κουζίνας. Ένας καλός πάγκος μπορεί να κάνει το ντουλάπι ακόμη πιο ανθεκτικό καθώς και το μαγείρεμα ακόμη μια πιο ευχάριστη διαδικασία. Ο χαλαζιακός πάγκος έχει καλή θερμομονωτική απόδοση, δεν απελευθερώνεται φορμαλδεΰδη και μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα.

Έχει σκληρότητα κατηγορίας Mohs 6, με αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούνται μαχαίρια να μην καταστρέφουν την επιφάνεια του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας ως πάγκος εργασίας για την επεξεργασία τροφίμων.

Όσον αφορά την εμφάνιση, ο πάγκος χαλαζία μιμείται επίσης την υφή και το χρώμα της φυσικής πέτρας.

 

 

Πλεονεκτήματα:

  1. Μεγάλη αντοχή στη φθορά

Λόγω της πυκνότητας του χαλαζία, η σκληρότητα της επιφάνειας του είναι κοντά στη σκληρότητα των διαμαντιών. Έτσι, ακόμα κι αν ο πάγκος ξύνεται με ένα σκληρό αντικείμενο, δεν είναι εύκολο να χαραχθεί με γρατσουνιές.

  1. Μεγάλη αντίσταση διείσδυσης

Συνήθως, όταν χρησιμοποιούμε καρυκεύματα όπως λάδι, αλάτι και σόγια, είναι εύκολο να λερώσουμε τον πάγκο. Εάν ο πάγκος έχει χαμηλή αντίσταση διείσδυσης είναι δύσκολο να καθαριστεί.

Ο πάγκος χαλαζία έχει εξαιρετική αντοχή στη διείσδυση, αντοχή στη διάβρωση, αντοχή σε οξύ και αλκάλια και είναι βολικός για καθημερινό καθαρισμό και συντήρηση.

  1. Καλή αντοχή στη φωτιά

Ο χαλαζιακός πάγκος δεν έχει μόνο υψηλή σκληρότητα, αλλά έχει και καλή αντοχή στη φωτιά. Η βασική πρώτη ύλη του, είναι κυρίως σωματίδια χαλαζιακής άμμου. Μετά την προσθήκη μικρής ποσότητας σύνθετου υλικού, η επιφάνειά του εξακολουθεί να έχει υψηλή αντοχή στα εγκαύματα. Όχι μόνο μπορεί να είναι εντελώς επιβραδυντικό φλόγας, αλλά και δεν θα υπάρχουν βαθουλώματα & καψίματα.

  1. Επιλογές στη διακόσμηση

Ο πάγκος από χαλαζία έχει πολλά χρώματα, όμορφη εμφάνιση και καλές διακοσμητικές ιδιότητες. Ο χαλαζίας έχει ισχυρή ικανότητα κατά του ξεθωριάσματος. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική του αντοχή στη διείσδυση, δεν είναι επιρρεπής σε κιτρίνισμα και αποχρωματισμό.

Ένας καλός πάγκος χαλαζία έχει συχνά ένα ρεαλιστικό μοτίβο και το οπτικό του αποτέλεσμα μπορεί να είναι συγκρίσιμο με πολλούς ακριβούς πάγκους από φυσική πέτρα. Ακόμα κι αν το χρησιμοποιήσουμε για 5 ή 10 χρόνια, η εμφάνισή του εξακολουθεί να είναι τόσο φωτεινή όσο ένας πρόσφατα τοποθετημένος πάγκος. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν απαιτεί ιδιαίτερη προστασία και συντήρηση.

Συχνές ερωτήσεις:

Αν ψάχνω έναν ανθεκτικό πάγκο, ο χαλαζίας είναι κατάλληλος;

Απολύτως! Όταν πρόκειται για αντοχή, ο πάγκος χαλαζία είναι μια κατηγορία από μόνος του! Μπορείτε να τον επιλέξετε άφοβα καθώς δεν θα καταστραφεί ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες.

Μπορώ να κάνω κι’ άλλες δουλειές πάνω στον πάγκο χαλαζία αφού είναι τόσο ανθεκτικός;

Υπό προϋποθέσεις: Ο πάγκος φημίζεται για την αντοχή του, ναι, αλλά εφόσον έχετε ως προϋπόθεση να τον κρατήσετε σε άριστη κατάσταση σε μια όμορφη κουζίνα. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην κάνετε άλλου τύπου εργασίες στον πάγκο σας, όσο βολικό, φωτεινό ή άνετο και αν είναι το σημείο που βρίσκεται η κουζίνα σας.

Για παράδειγμα, μην κάνετε εργασίες που περιλαμβάνουν διαλύτες και άλλες χημικές ουσίες, καθώς π.χ. λίγο αραιωτικό βαφής μπορεί να αποχρωματίσει τη ρητίνη.

Ο χαλαζίας ταιριάζει μόνο σε κλασικού τύπου κουζίνες, με ουδέτερα ή φυσικά χρώματα;

Κάθε άλλο! Ο πάγκος χαλαζία μπορεί να καλύψει κάθε αισθητική, κάθε προτίμηση και να αναβαθμίσει άμεσα τον χώρο. Κυριολεκτικά: μπορεί να έχει όψη γρανίτη, μαρμάρου, πέτρας, ή να έχει ενσωματωμένα στοιχεία, όπως πέτρες και βότσαλα.

Προσφέρει δηλαδή την ομορφιά των πετρωμάτων χωρίς τις ευαισθησίες και τις ανάγκες αυξημένης φροντίδας που έχουν αυτές. Αν όμως δεν θέλετε κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει όριο στα χρώματα και στα μοτίβα που μπορεί να δημιουργήσει η φαντασία σας. Η ανάμειξη χρωστικών και άλλων υλικών με το χαλαζία μπορεί να αποδώσει ατέλειωτους συνδυασμούς.

 

 

 

Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το κόστος του πάγκου από χαλαζία θα είναι παράλογα υψηλό;

Μπορεί να μην είναι η πιο οικονομική επιλογή, αν όμως έχετε αποφασίσει να επενδύσετε συνολικά στο χώρο της κουζίνας, τότε ο χαλαζιακός πάγκος σίγουρα έχει τη θέση του στην προϋπολογισμό σας, μαζί με τα αντίστοιχα ντουλάπια, συσκευές και πάτωμα. Άλλωστε το σπίτι σας αλλάζει κατηγορία με ένα πάγκο από χαλαζία, είτε το εκμεταλλεύεστε, είτε ιδιοκατοικείτε.

Συμπερασματικά, πριν επιλέξετε υλικό για τον πάγκο της κουζίνας σας, θυμηθείτε πως ο χαλαζίας αποτελεί την πρώτη επιλογή με διαφορά για τους καταναλωτές και αυτό γιατί τα χαρακτηριστικά του είναι αξεπέραστα!

Δείτε τη συλλογή εδώ