Ανακαίνιση διαμερίσματος διατηρώντας τα στοιχεία της εποχής του

Ο αρχιτέκτονας Χάρης Βαμβακάς ολοκλήρωσε τη ριζική ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Κυψέλη, σε μια κομψή πολυκατοικία κτισμένη τη δεκαετία του 1960. Το σχεδιαστικό ζητούμενο ήταν η λειτουργικότητα, η ευελιξία και η προσαρμογή του διαμερίσματος στις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης χωρίς όμως να αλοιωθεί ο αστικός του χαρακτήρας και το ύφος της εποχής του.
Το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια κομψή πολυκατοικία του 1960 στο κέντρο της Κυψέλης. Παρόλου που το διαμέρισμα ανακαινίστηκε ριζικά, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων αυθεντικών στοιχείων και υλικών που αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αθηναϊκής οικοδομικής τέχνης της εποχής.
Στην κουζίνα χρησιμοποιήθηκαν λευκά Πεντελικά μάρμαρα και γκρι μάρμαρα Αλιβερίου σε σχήμα σκακιέρας, ενώ στα μπάνια τοποθετούνται πράσινα και σομόν πλακάκια αντίστοιχα προσδίδοντας σε κάθε χώρο την δική του ιδιαίτερη ταυτότητα παραμένοντας όμως σε αρμονία με τα αυθεντικά υλικά του διαμερίσματος με τα οποία γειτνιάζουν.
Μία σειρά από έπιπλα σχεδιάστηκαν ειδικά για το διαμέρισμα αναβαθμίζοντας όχι μόνο την λειτουργικότητα και την ευελιξία του διαμερίσματος αλλά και τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα.
Τρία μεγάλα μαρμάρινα κομμάτια σχηματίζουν τον πάγκο της κουζίνας ο οποίος πλαταίνει προς των χώρο υποδοχής προκειμένου να λειτουργήσει ως τραπεζαρία, ενεργοποιώντας έτσι τον προηγουμένως αναξιοποίητο χώρο του δωματίου υποδοχής. Μια μεγάλη ντουλάπα εκτείνεται σε όλο το μήκος του τοίχου από την άλλη μεριά προσφέροντας άπλετο αποθηκευτικό χώρο.
Έτσι στο πίσω μέρος, τα δωμάτια ύπνου, τα μπάνια και η αποθήκη διατηρούν την αρχική κάτοψη τους διαμερίσματος που ορίζει ξεκάθαρους διακριτούς χώρους. Στο μπροστά μέρος του διαμερίσματος από την άλλη, όλοι οι χώροι ενοποιούνται κάτω από μια ενιαία οργάνωση με την υλικότητα των πατωμάτων να ορίζει διακριτικά τις διαφορετικές λειτουργίες του εκάστοτε χώρου. Μια “κρυφή” συρόμενη πόρτα διαχωρίζει τις δύο πτέρυγες του διαμερίσματος προσφέρωντας ιδιωτικότητα και απομόνωση στους χώρους ύπνου όποτε οι χρήστες το επιθυμούν.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο και να δείτε φωτογραφίες στο kataskevesktirion.gr
Architecture design: Harris Vamvakas, Photo © Marios Lagos