Blog

Design: Σπίτι Lagom, η σουηδική φιλοσοφία για ισορροπημένη ζωή

lagom-diakosmisi

Η Σουηδία είναι γνωστή ως η χώρα της ισορροπίας. Το lagom αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία της σουηδικής ζωής, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Μία από της εφαρμογές του είναι στο design των εσωτερικών χώρων, τόσο του σπιτιού, όσο και του εργασιακού χώρου και των καταστημάτων.

Δεν υπάρχει αντιστοιχία της λέξης lagom σε καμία γλώσσα. Σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, ακριβώς όπως πρέπει». Στην απλούστερη εκδοχή της, περιγράφει αυτό που είναι σωστό ή αρκετό. Είναι η πράξη εξισορρόπησης που αγγίζει την τελειότητα.

Τι είναι το σπίτι lagom;
Αυτό που χαρακτηρίζει το lagom design είναι η κομψή, οικολογική λειτουργικότητα του. Λατρεύει τους λευκούς τοίχους και έχει γνώμονα την πρακτικότητα. Η ηθική της βιωσιμότητας παίζει, επίσης, σπουδαίο ρόλο, στον σχεδιασμό του μινιμαλιστικού σκανδιναβικού design. Η συνετή και συνειδητή κατανάλωση, καθιστά την τακτοποίηση ευκολότερη, ενώ το σπίτι γίνεται ένα γαλήνιο μέρος.

Αποθήκευση
Η αποθήκευση και η τακτοποίηση είναι το παν για το σουηδικό design, το οποίο φημίζεται για τον μινιμαλισμό και τις λιτές γραμμές του. Στόχος είναι η αίσθηση της ευρυχωρίας ακόμα και σε πολύ μικρά σπίτια, που επιτυγχάνεται με ελεύθερες επιφάνειες. Παράλληλα, αυτό το χαρακτηριστικό, οδηγεί σε ένα καθαρό μυαλό. Η επιλογή των τοίχων για αποθήκευση είναι κορυφαία συμβουλή, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος στο πάτωμα και να καθαρίζεται πιο εύκολα. Κομψά ράφια, μαγνητικές βάσεις ή συστήματα αποθήκευσης, πχ. παπουτσιών, στον τοίχο είναι έξυπνες ιδέες.

Στην φιλοσοφία του lagom, πρέπει να διατηρούνται τραπέζια και μεγάλες επιφάνειες ελεύθερες, αλλά να αναδεικνύονται, με ευρηματικό τρόπο, διάφορες προσθήκες διακόσμησης, όπως φυτά, αγαπημένα βιβλία και συναισθηματικά αντικείμενα. Με αυτό τον τρόπο, ο χώρος αποκτά μια προσωπική νότα. Οπωσδήποτε, πρέπει να κρύβονται καλώδια, κλειδιά και άλλα αντιαισθητικά αντικείμενα που ξεφεύγουν από τα όρια του μινιμαλισμού.

Η αποθήκευση μπορεί να γίνει ως μέρος διακόσμησης του δωματίου. Για παράδειγμα, ένας ολόκληρος τοίχος με ράφια είναι ταυτόχρονα και λειτουργικός και διακοσμητικός. Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ύψους των τοίχων είναι πάντα χρήσιμη.

Τοίχοι και έπιπλα
Το σουηδικό στυλ είναι πολύ φωτεινό, πολύ λευκό, ίσως και με γκρι στοιχεία, μαζί με κάποιες λεπτομέρειες ξύλου. Έχει πάντα την διάταξη ανοιχτού χώρου με κλασικά σχέδια επίπλων. Αναδεικνύεται μόνο ένας τοίχος με διαφορετικό χρώμα ή με διαφορετική ταπετσαρία στο σπίτι lagom, διότι με παραπάνω, ο χώρος γίνεται υπερβολικός.

Τα αγαπημένα έπιπλα καλύτερα να επιλέγονται σε ουδέτερη βάση, με χρώματα που πραγματικά αρέσουν στον ιδιοκτήτη. Έτσι, ο χώρος πιο εύκολα μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με την διάθεση ή την εποχή. Όσο πιο τακτοποιημένος και με λιγότερα πράγματα είναι ένας χώρος, τόσο λιγότερο στρες και άγχος προκαλεί.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο και να δείτε φωτογραφίες στο maxmagazine.gr

Αφροδίτη Φιλιππίδη