Blog

΄Εμπνευση σύγχρονου design

Σε μια αστική περιοχή στην πόλη Santo Tirso στην Πορτογαλία, η αρχιτεκτονική ομάδα Pema studio κλήθηκε να επανασχεδιάσει μια κατοικία και να της δώσει νέα μορφή. Η παρέμβαση τους δημιούργησε μια εντυπωσιακή βίλα, η οποία διακρίνεται από μοντέρνα στοιχεία, ενώ παράλληλα δένει με το εξωτερικό περιβάλλον της. Πρόκειται για ένα αστικό οικόπεδο, περιορισμένο μεταξύ γειτόνων, του οποίου η ιδιαιτερότητα είναι ορατή από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μέχρι την τελευταία προσθήκη των επίπλων.

Η παρέμβαση του studio ξεκινά από ένα ογκώδες τετράγωνο που, με ξεχωριστό τρόπο, αποσπάται από τα όρια και μιμείται το περίγραμμα του οικοπέδου. Από εδώ, με αφαίρεση, ορίζονται τα κενά και το πρόγραμμα προσαρμόζεται διαισθητικά μεταξύ αίθριων σε μια συνεχή άρνηση άμεσης σχέσης με την εξωτερική περίμετρο.

Το σπίτι είναι σχεδιασμένο σε μια περίπλοκη ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας ενός πυκνού και κλειστού φρουρίου και της επανερμηνείας μιας τυπικής κατοικίας με αίθριο, που αναζητά μια προστατευμένη όαση, και αναδεικνύει μια ιδιαίτερη σχέση του με τον ουρανό. Το όνομά του, Forte, σημαίνει τη δυναμική του παρουσία, ενώ με το design δημιουργεί μια αίσθηση ότι επιβάλλεται κατά κάποιον τρόπο στον γύρω χώρο.

Η παλιά πρόσοψη, στοιχείο της αρχικής του ταυτότητας, είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα στοιχεία του. Με τις απαραίτητες λειτουργικές αλλαγές, αποκαταστάθηκε και λειτουργεί πλέον ως στοιχείο συνοχής για την κάθε γωνιά της κατοικίας αλλά και για την επαφή της με τον υπόλοιπο δρόμο. Στο εσωτερικό το σπίτι προάγει την ιδιωτικότητα, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει έναν ρεαλιστικό και ευέλικτο σχεδιασμό.

Στη βίλα χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός ανοικτού ξύλου μαζί με το κομψό λευκό χρώμα, δημιουργώντας στην ουσία την ιδανική αντίθεση. Με μίνιμαλ προσέγγιση, η διακόσμησή του δεν παρουσιάζει υπερβολές, ενώ κάθε χώρος του είναι προσεχτικά επιμελημένος. Τα ουδέτερα χρώματα πρωταγωνιστούν, ενώ κάθε γωνιά του εκφράζει μια φιλόξενη αύρα, τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους επισκέπτες τους.

Μεγάλοι χώροι, ευρύχωροι έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την άνετη ανθρώπινη παρουσία. Λιτές γραμμές κυριαρχούν σε κάθε δωμάτιο, ενώ η ηρεμία και η χαλάρωση που προκαλούν οι χώροι της κρεβατοκάμαρας αλλά και του καθιστικού εντυπωσιάζουν. Στη βεράντα, η μεγάλη πισίνα του αποτυπώνει μια πραγματική «όαση» που περικλείεται από πράσινο και προσκαλεί όσους βρίσκονται εκεί σε ένα dremy καλοκαίρι.

Stauroula Kleidaria

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσετε τη συνέχεια και να δείτε φωτογραφίες στο glow.gr

 

 

 

 

 

Δείτε τη λίστα