Blog

Η φιλοσοφία του slow living στη σύγχρονη σκανδιναβική διακόσμηση

diakosmisi-jyleia-kanellopoulos

Απλότητα, λειτουργικότητα, επικέντρωση στα natural υλικά και γεωμετρία συνθέτουν τους κεντρικούς πυλώνες της σκανδιναβικής αρχιτεκτονικής. Ο συγκεκριμένος τύπος σχεδιασμού, παρόλο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις επικρατέστερες τάσεις του interior και exterior design, η οποία αποκτά όλο και περισσότερους θερμούς λάτρεις. Μιλώντας ακόμη πιο συγκεκριμένα, με βάση τις εικόνες των κατοικιών που μοιράζονται οι γυναίκες των Σκανδιναβικών χωρών, μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στα social media, παρατηρούμε έντονα μια slow living καθημερινότητα. Ήρεμο πρωινό ξύπνημα, clean eating επιλογές και εστίαση στην ψυχική και σωματική ισορροπία μέσω της επαφής με την φύση, πρωταγωνιστούν. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα στην εσωτερική διακόσμηση, χάρη στην έμφαση στις λευκές και κρεμ αποχρώσεις σε τοίχους και υφάσματα, την επικράτηση ξύλου σε δωμάτια, όπως το dining και living room, αλλά και την αξιοποίηση “έξυπνου” καμουφλάζ, ειδικά στις περιπτώσεις μικρότερων χώρων.

Ας δούμε, όμως, μαζί εκείνες τις επιλογές, που πάντα αποτελούσαν τις αγαπημένες τους για την εσωτερική διαμόρφωση των κατοικιών τους…

The smart combination

Κύριο κατασκευαστικό υλικό στη σκανδιναβική αρχιτεκτονική αποτελούσε πάντα το ξύλο. Πλέον, το next big think είναι ο συνδυασμός των μεταλλικών φινιρισμάτων με το ξύλινο στοιχείο, μια άκρως ενδιαφέρουσα αισθητική ταυτότητα, που έχει δημιουργήσει τη δική της αυτοκρατορία, ενισχύοντας το minimal styling, και χαρίζοντας, ταυτόχρονα, βάθος και fresh χαρακτήρα στην εικόνα των χώρων.

Natural gifts

Αποτελεί ακόμη μια αναγκαιότητα για τη διακόσμηση ενός σκανδιναβικού σπιτιού, καθώς προσφέρει την απαραίτητη δροσερή προσωπικότητα σε κάθε γωνιά του. Η προσθήκη αληθινών φυτών εσωτερικού χώρου, καθώς και φρέσκων ανθών, όπως οι αγαπημένες τουλίπες των γυναικών αυτών, προσφέρουν μια αισιόδοξη και ζεστή ατμόσφαιρα, στην οποία τον πρώτο λόγο έχει το χρώμα και η χαλάρωση που αποπνέει.

The marble king

Επιθυμώντας να ολοκληρώσουν την τελική εικόνα της interior διακόσμησης, οι Σκανδιναβές στρέφονται προς ένα διαχρονικό υλικό, που διακρίνεται για τον super luxurious αέρα που προσδίδει, αναβαθμίζοντας αυτόματα το ύφος οποιουδήποτε χώρου. Το μάρμαρο, ειδικά ως δομικό υλικό στα μικρά βοηθητικά τραπεζάκια, έχει καταφέρει να ταυτιστεί με τον βασιλιά του σχεδιασμού, χαρίζοντας ισχυρές δόσεις εκλεπτυσμένης αισθητικής.

Fresh light

Εξαιτίας της μακράς διάρκειας του χειμώνα και του γκρίζου ουρανού, οι σκανδιναβικές κατοικίες είναι χτισμένες με τέτοιον τρόπο, ώστε να εισέρχεται όλο το διαθέσιμο φυσικό φως. Τα περισσότερα στιλ σπιτιών έχουν μεγάλα παράθυρα, γυάλινες πόρτες και ίσως φεγγίτες για το σκοπό αυτό, στοιχείο που συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της διάθεσης των ιδιοκτητών τους, καθώς λειτουργεί ως natural boost.

Flexibility is the answer

Ακολουθώντας την κουλτούρα του “less is more”, οι Σκανδιναβές επιλέγουν έπιπλα, τα οποία ανταποκρίνονται σε περισσότερες από μία λειτουργία. Η λέξη – κλειδί είναι η ευελιξία στον σχεδιασμό τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν μια σειρά από έξυπνα καμουφλάζ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα τραπεζάκι του καφέ, το οποίο προσφέρει μια κρυφή λύση αποθήκευσης μαζί με έναν μηχανισμό ανύψωσης για τις λεπτές επιφάνειές του, ώστε να παρέχεται καλύτερο ύψος για χρήση.

Go with the minimal flow!

Eleni Papastergiou

KANTE ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσετε τη συνέχεια και να δείτε φωτογραφίες στο glow.gr