Blog

Νησίδες κουζίνας. Πότε είναι πραγματικά πρακτικές

Στοιχεία συνημμένου Image filter nhsida-koyzinas-kanellopoulos-jyleia

Προτάσεις και είδη νησίδας, ώστε να είναι πραγματικά λειτουργική η κουζίνα σας

Κουζίνες με νησίδα

Πρόσθετος πάγκος, “μπαρ” πρωινού ή κανονικό τραπέζι φαγητού, κλειστός ή ανοιχτός αποθηκευτικός χώρος. Κάποιες από τις χρήσεις της νησίδας κουζίνας, ανάλογα με τον σχεδιασμό της, που όμως για να είναι πραγματικά λειτουργική θα πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη τόσο στις διαστάσεις όσο και την γενική διάταξη του χώρου.

Παρ΄όλο που παρουσιάζεται σαν ένα σύγχρονο στοιχείο στην διαμόρφωση – διακόσμηση εσωτερικών χώρων στην πραγματικότητα από τον 17ο ακόμη αιώνα οι νησίδες-πάγκοι τοποθετημένοι στο κέντρο της κουζίνας ήταν μια επιλογή που ανάλογα με το κοινωνικό προφίλ των ιδιοκτητών του σπιτιού είχαν χρήση πάγκου εργασίας, αφού συχνά δεν υπήρχε άλλο αντίστοιχο σημείο, ή τραπεζιού φαγητού για το υπηρετικό προσωπικό που έμπαινε στην τραπεζαρία αποκλειστικά για να σερβίρει…

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσα στην αρχική τους μορφή και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται σήμερα στην διάταξη – διαμόρφωση της κουζίνας είναι πως οι νησίδες, ό,τι και αν ισχυρίζονται ορισμένοι “ειδικοί” της διακόσμησης, απαιτούν μεγάλο χώρο.

Σε κουζίνες μεγάλων διαστάσεων μια νησίδα, που επί της ουσίας συνδέει και μειώνει την απόσταση ανάμεσα στους περιμετρικά του χώρου αναπτυσσόμενους πάγκους, είναι πραγματικά χρήσιμη και λειτουργική, ενώ και αισθητικά λειτουργεί “γεμίζοντας” τον χώρο στην περίπτωση που στην ίδια θέση δεν επιθυμεί κάποιος να τοποθετήσει ένα κανονικό τραπέζι φαγητού.

Είναι περισσότερο διαδεδομένες και λειτουργικές σε σπίτια που βρίσκονται στην ύπαιθρο και ένα στοιχείο που σπάνια απουσιάζει από αγροτόσπιτα τόσο της Κεντρικής Ευρώπης όσο και της Αμερικής όπου ο χώρος της κουζίνας, εκτός όλων των άλλων, χρησιμοποιείται κατά εποχές για πολλές εργασίες που αφορούν συλλογή – αποθήκευση καρπών, παρασκευή διατηρητέων τροφίμων κλπ από διάφορα είδη που καλλιεργούνται στον κήπο των σπιτιών, εργασίες που απαιτούν μεγάλο πρόσθετο πάγκο εργασίας.

Αντίθετα σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης η δέσμευση τόσου χώρου σε μια κουζίνα στην οποία ποτέ δεν θα μεταφέρετε πχ τα φρούτα παραγωγής σας για να φτιάξετε μαρμελάδες ή να τα καταψύξετε, τα αρωματικά για να τα αποξηράνετε ή δεν θα ζυμώνετε ψωμί κάθε 2-3 μέρες 🙂 κλπ είναι μια επιλογή που μπορεί να αντικατασταθεί από ένα κανονικό τραπέζι φαγητού, η επιφάνεια του οποίου επίσης όποτε χρειάζεται μετατρέπεται σε πρόσθετο πάγκο.

Για αυτό και ο κλασσικός κλειστός τύπος νησίδας κουζίνας σε αστικά σπίτια έχει αποκτήσει πιο ευέλικτες μορφές αλλά και μικρότερο μέγεθος και η πιο συχνή μορφή του περιλαμβάνει ανοιχτούς χώρους αποθήκευσης (ράφια) και ψηλά καθίσματα (σκαμπώ) για πρωινό και πρόχειρα γεύματα.

Αισθητικά η νησίδα μπορεί να ακολουθεί απόλυτα τον υπόλοιπο σχεδιασμό – αποχρώσεις της κουζίνας, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά και χρώματα ή να διαφέρει, ανάλογα με το αν βρίσκεται σε μια κουζίνα κλειστή ή ενιαία με τον χώρο του καθιστικού-τραπεζαρίας.

Μια συχνή χρήση της νησίδας είναι αυτή του διαχωριστικού ανάμεσα στην κουζίνα και το σαλόνι-καθιστικό όταν ο χώρος είναι ενιαίος, η τοποθέτησή της δηλαδή όχι στο κέντρο αλλά στην άκρη της κουζίνας με μορφή πάσου που διαθέτει καθίσματα ή / και αποθηκευτικούς χώρους.

Ο πιο εντυπωσιακός αισθητικά αλλά και απόλυτα λειτουργικός τύπος νησίδας είναι οι ειδικές κατασκευές που ενσωματώνουν εκτός από κλειστούς χώρους αποθήκευσης ένα κανονικό τραπέζι φαγητού με ψηλές ή κανονικού ύψους καρέκλες, ανάλογα με το αντίστοιχο ύψος της νησίδας.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσετε τη συνέχεια και να δείτε φωτογραφίες στο soulouposeto.gr