Blog

Οι χρήσεις των ειδών ξύλου στην ελληνική αγορά

ewood.gr

Η χώρα μας είναι ελλειμματική σε ξύλο και οι μεγαλύτερες ποσότητες συμπαγούς ξύλου (μασίφ) και πολλών προϊόντων ξύλου, εισάγονται σήμερα από το εξωτερικό.

Τα περισσότερα ελληνικά δάση στις μέρες μας είναι μη παραγωγικά και αποδίδουν κυρίως καυσόξυλα, αλλά και μικρές ποσότητες τεχνικής ξυλείας, δηλαδή δομικής ξυλείας με καλή όμως ποιότητα.

Στο εμπόριο, τα είδη ξύλου που προέρχονται από τα ελληνικά δάση είναι κυρίως: Ελάτη, Οξιά, Μαύρη Πεύκη, και πολύ λιγότερο Καστανιά και Λεύκη (από φυτείες – λευκώνες).

Παλαιότερα παράγονταν κάποιες ποσότητες και από άλλα είδη ξύλων όπως π.χ. από Πλάτανο, Κυπαρίσσι, Φράξο (Δεσποτάκι ή Μέλιο), Φτελιά (Καραγάτσι), Λευκόδερμη Πεύκη (Ρόμπολο), Σφενδάμι (Κελεμπέκι) και Φιλύρα (Φλαμούρι). Σήμερα τα είδη αυτά είναι σπάνια και τα περισσότερα είναι εισαγόμενα ή από την Ευρώπη ή από τη Β. Αμερική.

Τα είδη ξυλείας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Στα είδη κωνοφόρων(Softwoods)
Στα είδη πλατύφυλλων (Hardwoods)
Στο εμπόριο σήμερα τα ξύλα αυτά είναι συνήθως γνωστά αντίστοιχα, με τις λανθασμένες ονομασίες όπως «μαλακή ξυλεία» που προέρχεται από κωνοφόρα δένδρα και «σκληρή ξυλεία» που προέρχεται από πλατύφυλλα δένδρα.

Η ξυλεία που προέρχεται από τις χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής (ιδίως τη Βραζιλία) και της νοτιοανατολικής Ασίας (ιδίως Μαλαισία – Ινδονησία) ονομάζεται τροπική ξυλεία.

Η κωνοφόρος ξυλεία εισάγεται σήμερα από τη Σουηδία – Φινλανδία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Τσεχία – Σλοβακία και άλλες χώρες.

Πολλές φορές χρησιμοποιείται και ο όρος «λευκοξυλεία» ή «λευκή ξυλεία», όταν στο εμπόριο αναφερόμαστε σε ξυλεία Έλατου ή Ερυθρελάτης που είναι προέλευσης κυρίως από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Σκανδιναβία και την Τσεχία.

Επίσης στη χώρα μας εισάγεται και ξυλεία πλατυφύλλων, όπως Οξιά, Δρυς, Καρυδιά, Καστανιά, Φλαμούρι, Κερασιά, Σφενδάμι, Σημύδα κ.α. που προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Σλοβενία και τις χώρες της Βαλτικής.

Από τις χώρες της Ν.Α. Ασίας εισάγονται τα είδη Meranti (dark red, red, yellow), Bangkirai, Merbau, Teak, ενώ από την Αφρική εισάγονται Iroko, Sipo, Sapele, Ajous, Bete, Limba (Fraké), Niangon, Abura (Bahia), Doussie, Azobé και αρκετά άλλα.

Από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ – Καναδάς) εισάγεται ξυλεία Ψευδοτσούγκας (Oregon pine), Αμερικάνικων πεύκων (Pitch pine), Κερασιάς (Cherry), κόκκινης και λευκής Δρυός, Σφενδαμιού (Maple), Λεύκης (Aspen), yellow Poplar ή Πόπλαρ (Λιριόδενδρο), Φράξου (Ash), μαύρης Καρυδιάς (Luglans nigra), Φράξου κ.α. Τα τελευταία χρόνια γίνονται περιορισμένες εισαγωγές και από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και η ακετυλιωμένη ξυλεία Accoya που έχει ιδιαίτερα υψηλή ανθεκτικότητα και χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές εφαρμογές.

Τα σπουδαιότερα είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται σήμερα (2020), σε συγκεκριμένες εφαρμογές στην ελληνική αγορά:

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο και να δείτε φωτογραφίες στο ewood.gr

Του: Γεωργίου Ι. Μαντάνη. Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού. 
Επιμέλεια: Γιάννακας Ιωάννης
© Εκδόσεις: eWood, Ιστοσελίδα: www.ewood.gr